Hoito-ohjeet

Tuotteemme on suunniteltu kestämään ja niiden ympäristövaikutukset tuotannossa on pyritty minimoimaan. Ympäristövaikutuksista olemme päättäneet keskittyä veden käyttöön, sillä makea vesi on planeettamme arvokkain luonnonvara.

On arvioitu, että 15–30 % vaatteiden ympäristöjalanjäljestä syntyy vaatteiden käytön aikaisesta huollosta ja pesusta. Siksi haluamme auttaa sinua huolehtimaan paremmin Pure Waste -vaatteestasi.

Nopein ja helpoin tapa vähentää ostamiemme ja käyttämiemme vaatteiden ympäristövaikutuksia on varmistaa, että vaatehuoltotaitomme ovat ajan tasalla. Se on jotain, mitä jokainen meistä voi tehdä jo tänään. Huolellinen vaatehuolto säästää myös rahaa, sillä uusia vaatteita ei tarvitse ostaa niin usein. Olemme koonneet alle vinkkejä siitä, kuinka pidät vaatteistasi huolta käyttäen vähemmän vettä, energiaa ja myrkyllisiä kemikaaleja. Jos sinulla on kysyttävää tuotteidemme huoltamisesta, autamme mielellämme.

Kahdeksan helppoa askelta vastuulliseen vaatehuoltoon

1. Poista isot tahrat ja vahvat hajut ennen konepesua. 

Jos vaatteesi likaantuvat, poista tahrat mahdollisimman pian. Jos et ole kotona, hyödyllinen ensiapu on tahran huuhteleminen kivennäisvedellä. Useimpiin tahroihin se tehoaa paremmin kuin tavallinen vesi. Suurin osa tahroista lähtee oliiviöljypohjaisella Marseille-saippualla (vegaaninen) tai sappisaippualla. Hiero saippuaa tahralle, kun palaat kotiin. Kun sitten peset vaatteesi pesukoneessa, sinun ei tarvitse käyttää pidempää pesuohjelmaa tai korkeampaa pesulämpötilaa tahrojen poistamiseksi.

Hikisiä vaatteita ei tarvitse pestä heti – ripusta ne vain kuivumaan. Hien ja muiden voimakkaiden hajujen poistamiseen suosittelemme liottamista. Täytä ämpäri haalealla vedellä ja vaalealla etikalla (4/5 vettä, 1/5 etikkaa) ja laita vaatteet likoamaan muutamaksi tunniksi. Hajuja aiheuttavat bakteerit, jotka viihtyvät muovipohjaisissa kuiduissa. Etikka tappaa nämä bakteerit, joten se auttaa torjumaan hajuja. Liotuksen jälkeen huuhtele vaatteet haalealla vedellä ja ripusta ne kuivumaan, mieluiten leveisiin henkareihin. Vaatteiden peseminen koneessa ei ole välttämätöntä jokaisen käyttökerran jälkeen. 

2. Vähennä konepesua.

Yleensä pesemme päivittäisiä vaatteitamme liian usein. Ellet hikoa paljon päivällä tai vaatteesi eivät tahriinnu päivittäin, ei ole syytä konepestä vaatteitasi jokaisen käytön jälkeen. Voit myös raikastaa ne tuulettamalla. Alusvaatteen (esimerkiksi aluspaidan) käyttö suojaa vaatteita hikoilulta. Ainoat vaatteet, joita tulisi pestä usein, ovat alusvaatteet, aluspaidat ja sukat.

3. Vaihda ekologisiin pesu- ja huuhteluaineisiin.

Suositeltua suuremman pesu- ja huuhteluainemäärän käyttäminen ei tee pyykistä puhtaampaa. Lisäkemikaalit lisäävät vain ympäristökuormitusta ja ne myös maksavat enemmän. Käytä vain suositeltu määrä pesuainetta. Voit tehostaa pesuaineen toimintaa lisäämällä 1–2 ruokalusikallista ruokasoodaa jokaiseen koneelliseen pyykkiä. Jos käytät nestemäisiä pesuaineita, varmista, että ne eivät sisällä zeoliitteja tai keinotekoisia tuoksuja. 

Ekologisin ja helppokäyttöisin huuhteluaine on etikka. Se sulkee kuidun päät pesun jälkeen, auttaa säilyttämään värit paremmin ja puhdistaa myös pesukoneen. Käytä etikkaa aivan kuten tavallista huuhteluainetta. Liiallisesta annostelusta ei tarvitse huolehtia, sillä etikka on täysin biohajoavaa ja edullista. Kosteina vaatteet voivat tuoksua hiukan etikkaisille, mutta tuoksu haihtuu vaatteiden kuivuessa. Halutessasi voit lisätä etikkaan muutaman tipan tuoksuöljyä (laventeli, sitruuna tai salvia) niin saat kevyesti hajustetun pyykinhuuhteluaineen. 

4. Pese matalammassa lämpötilassa.

Konepestessä Pure Waste -tuotteita suosittelemme käyttämään 40 asteen pesuohjelmaa. Matala lämpötila auttaa säästämään energiaa, koska vettä ei tarvitse kuumentaa liikaa. Jos käytät eko-ohjelmaa, laita vaatteet pesupussiin, jotta ne säästyvät pidemmän pesuohjelman mekaaniselta hankaukselta ja kulutukselta.

5. Käytä mikromuoveja keräävää pesupussia.

Synteettisistä kuiduista valmistetuista vaatteista irtoaa pesun yhteydessä mikromuoveja. Nämä mikroskooppisen pienet hiukkaset saattavat päätyä luontoon, sillä osa niistä läpäisee vedenpuhdistuslaitosten suodattimet. Mikromuovit ovat vahingollisia vesiekosysteemeille ja ajan myötä ne ajautuvat ravintoketjussa eteenpäin ja päätyvät aina lautasillemme saakka.

Paras tapa myös synteettisten kuitujen kohdalla on konepestä ne vain tarvittaessa. Kun vaatteet on pestävä, laita ne pesupussiin, jotta irtonaiset kuidut eivät leviä hulevesien mukana ympäristöön. Suosittelemme Guppy Friend -pesupussia.

6. Ripusta kuivumaan ja raikasta höyryllä.

Paras tapa säilyttää vaatteita on ripustaa ne. Vaatteet voidaan myös kuivattaa henkareilla. Paksummat henkarit auttavat pitämään vaatteet muodossaan. Kuivumaan ripustetut vaatteet tarvitsevat harvoin silitystä kuivumisen jälkeen. Höyryttäminen on turvallinen ja nopea tapa silittää, ja se on myös erinomainen tapa raikastaa vaatteet muutaman käyttökerran jälkeen.

7. Älä leikkaa pois hoito-ohjeita.

Hoito-ohjelappujen ja kuitutietojen poistaminen vaatteista on huono idea, joten yritä säilyttää ne paikallaan. Poista laput ainoastaan, jos ihosi on erityisen herkkä. Käytettyjen vaatteiden kierrättäjät ja lajittelijat tarvitsevat vaatteiden kuitutiedot tekstiilien lajittelua varten. Jos näitä tietoja ei ole saatavilla, on mahdollista, että vaatteet eivät päädy kuitujen kierrätykseen, ja kaikki vaatteiden valmistukseen käytetyt materiaalit ja luonnonvarat päätyvät hukkaan.

8. Huolehdi pesukoneestasi

Pyykinpesukoneesi ei voi tehdä tehtäväänsä, jos et huolehdi siitä. Puhdas kone kestää pidempään eikä hajoa niin helposti. Jätä luukku ja pesuainelokerot aina auki pesun jälkeen, jotta pyykinpesukone kuivuu kunnolla. Puhdista pesuainelokerot ja nukkasuodattimet vähintään kerran kuukaudessa pesuainejäämistä. Etikan käyttö estää bakteerien kasvua ja vähentää hajujen muodostumista pesurumpuun. 

Suosittelemme muiden kuin zeoliittia sisältävien pesuaineiden käyttöä. Ajan kuluessa zeoliitti kerääntyy rummun sisälle ja voi rikkoa pesukoneen. Jos peset vaatteesi enimmäkseen matalissa lämpötiloissa, suosittelemme silloin tällöin käyttämään myös lämpimämpää pesuohjelmaa (60–95 astetta) esimerkiksi pesemällä lakanoita ja pyyhkeitä. Tämä poistaa mahdolliset zeoliitin jäämät ja bakteerit. Puhdista kone kerran tai kahdesti vuodessa sitruunahapolla (C₆H₈O₇). Laita 100 g sitruunahappojauhetta pesuainelokeroon ja pese tyhjä pesukone 95 asteen pesuohjelmalla. Tämän jälkeen laita koneeseen pyykinpesuainetta ja pyöräytä tyhjä kone lyhyellä, kuumalla pesuohjelmalla.